Hvordan kommer strømmen til deg?

De fleste tar det for gitt at det er strøm i stikkontakten når de plugger i kontakten. Det er nesten ingen som i det hele tatt vet hvordan strøm kommer fra vannmagasinet og ned til de tusen hjem. Vel, de fleste vet at elektrisitet skapes gjennom at potensiell kraft i vannet, føres ned til et fall og inn i en turbin. Derfra genereres energi som omdannes til elektrisk strøm. Men fra der til husveggen er det langt. Hvordan kommer strømmen til deg?

Historien

For at husstandene skal få strøm har staten investert store summer gjennom nesten 100 år. Så og si hele Norge kan varmes opp med fornybar energi fra vannet, selv om utbygging av elver som Alta-elva vakte stor motstand i folket. I dag er likevel folk glad for utviklingen av vannkraft, spesielt fordi den er så billig.

Strømnettet

Strømnettet består av tre deler. Det hele starter på kraftstasjonen, og denne er koblet til sentralnettetsom danner de store hovedveiene over hele landet. Sentralnettet eies av staten, og har enorm spenning. Dette er for å kunne sende strømmen så langt som den skal, og derfor lades polene svært ulikt for å skape høy spenning opp mot 420 kV.

Regionalnettet er bindeleddet i kjeden. Dette netteteies av lokale nettselskapene i hver region. Her har strømmen lavere spenning, men ennå såpass mye at det er farlig å komme i kontakt med uten riktig beskyttelse.

Regionalnettet knyttes deretter til distribusjonsnettet, som leverer strømmen den siste veien til hus og hjem, offentlige bygg og næringsbygg. Spenningen varierer mellom 230V og 22 kV. Det er slik strømmen kommer til deg, slik at du kan skrive på datamaskinen eller høre på din favorittmusikk når du vil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *